Повдигнати са обвинения срещу бившия енергиен министър в кабинета Петков“ Александър Николов, един

...
Повдигнати са обвинения срещу бившия енергиен министър в кабинета Петков“ Александър Николов, един
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на бившия министър Николов от кабинета Петков и заместника му

Повдигнати са обвинявания срещу бившия енергиен министър в кабинета „ Петков “ Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов, както и на някогашния началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов. Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди на държавния газов снабдител. 

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за потребностите на „ Булгаргаз “ от медиатори, в това число от компанията „ МЕТ Енерджи “. Неин управител е бил Йоцов, малко преди държавното управление на Кирил Петков да го назначи за началник на държавната газова компания, заяви Нова тв. 
 
Разработката на ДАНС, по която са упрекнати тримата, е стартирала още през лятото на предходната година. Тогава стана ясно, че след прекъсването на доставките от „ Газпром “ за България в края на април страната ни е купувала още веднъж съветски газ, само че този път през медиатори, което е оскъпило синьото гориво с към 30%. Установено е, че през май 2022 година близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от „ МЕТ Енерджи “. Агентите на контраразузнаването и следователите считат, че Александър Николов, тогавашният му заместител Данаил Николов и Людмил Йоцов съзнателно са оставили страната без различни доставки, с цел да може да сключат контракти с частната компания. Тя пък била договорила предварително закупуването на спомагателни количества газ от „ Газпром “. Така се оказва, че в първите месеци след прекъсването на доставките от Русия, страната ни отново е купувала руски газ, само че през медиатор. Това е предизвикало финансови вреди за „ Булгаргаз “ в размер на десетки милиони лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР